Czy filtr węglowy jest lepszy niż chlorowanie

Generalnie filtr z węglem aktywnym ma niezwykłe właściwości smakowe, zapachowe i redukujące chlor. Stacje uzdatniania wody traktują wodę chlorem i chloraminami, które tworzą rakowe produkty uboczne. Te środki dezynfekujące pozostają w wodzie pitnej, nadając jej chemiczny smak.
Filtr węglowy działa dzięki adsorpcji
Z kolei węgiel usuwa wodę ze związków organicznych, które sprawiają, że woda smakuje lub śmierdzi. Zanieczyszczenia przylegają do powierzchni filtra węglowego i do twojego domu przepływa tylko czysta woda. Co to są filtry węglowe? Filtry węglowe, podobnie jak wszystkie filtry do wody, są barierami wychwytującymi substancje, które zanieczyszczają wodę pitną. Starożytni Egipcjanie jako pierwsi odkryli moc detoksykacyjną węgla. Węgiel jest nadal używany do usuwania zanieczyszczeń z wody, dzięki czemu żywność i napoje mają lepszy smak i zapach. Filtry węglowe usuwają zanieczyszczenia poprzez adsorpcję. Absorpcja wchłania cząsteczki jak gąbka do wody. Adsorpcja przyczepia cząsteczki do powierzchni jak kawałek rzepu. Związki organiczne wiążą się lub przyklejają do powierzchni filtra węglowego, ponieważ zarówno woda, jak i zanieczyszczenia są związkami polarnymi, które się przyciągają. Filtry węglowe są wyjątkowo porowate i mają dużą powierzchnię, dzięki czemu skutecznie zmniejszają nieprzyjemny smak, zapachy i inne cząsteczki w wodzie. Niskie natężenie przepływu i ciśnienie dają zanieczyszczeniom więcej czasu na przyleganie do węgla.
Im więcej czasu kontaktu ma woda z powierzchnią filtra węglowego, tym skuteczniejsza jest filtracja. Jednak filtry węglowe nie są wykonane z tego samego rodzaju węgla, co używany do grillowania hamburgerów. Spośród trzech rodzajów mediów filtracyjnych węgiel z łupin orzecha kokosowego jest najbardziej odnawialny.