Dieta bez glutenu w składzie

Dla osób, które nie mogą jeść produktów z zawartością glutenu każdy dzień to wyzwanie. Muszą one tworzyć posiłki z różnych produktów, które są dla nich dobre, jednak nie mogą zjeść na szybko kanapki. Przez to bardzo często rezygnują ze śniadań, co prowadzi do ujemnego bilansu kalorycznego i niedożywienia. Należy zadbać o dobre jedzenie.

Odżywianie organizmu bez glutenu

bułki bezglutenoweNa świecie istnieją miliony osób, które nie mogą jeść produktów z glutenu. Najczęściej są to alergicy, jednak znajdą się też przypadki chore na celiakię, w trakcie której do końca życia musimy unikać produktów z zawartości zbóż jak pszenica, owies czy żyto. Jeśli ich nie wyeliminujemy to możemy doprowadzić do całkowitego zaniku kosmków jelitowych, a za tym mogą pójść inne konsekwencje jak mięśniak jelita cienkiego czy inny nowotwór układu pokarmowego. Dzięki licznym staraniom producentów coraz więcej produktów bez zawartości tego białka znajduje się na półkach sklepowych i są one o przystępnych cenach. Dlatego warto zwrócić uwagę na chleb i bułki bezglutenowe albo wyroby cukiernicze. Poza takimi produktami należy jeść dużo owoców oraz warzyw, a także mięsa z ryżem bądź kaszą kukurydzianą. Dieta bezglutenowa nie wyklucza także jedzenia nabiału pod różnymi postaciami jak masło, kefir, sery białe oraz żółte, jak również mleko czy jogurty naturalne. Mimo to pieczywo bezglutenowe może znacznie ułatwić nam żywienie się.

Producenci coraz częściej oferują klientom produkty bez zawartości glutenu, dzięki czemu osoby mające problemy z tym składnikiem mogą zacząć jeść zdrowe i pełnowartościowe produkty. To duże ułatwienie, a w szczególności, gdy chcemy zjeść coś szybko i nie mamy czasu na przygotowywanie bardziej skomplikowanego posiłku bądź owoce i warzywa to za mało.

Categories: Jedzenie