Łatwy sposób na przygotowanie jogurtu w domu

Zrobienie jogurtu w domu, jest rzeczą banalnie prostą. Szczególnie, że potrzebne są nam zaledwie dwa składniki. Dlaczego jednak mamy go przygotowywać w domu, skoro w marketach są na każdej półce, w niskiej cenie?
Zalety samodzielnego przygotowania jogurtu
Choć w marketach mamy mnóstwo jogurtów naturalnych, czasem w naprawdę kuszących cenach, nie opłaca się ich kupować. Dlaczego? Ponieważ tak naprawdę nigdy nie mamy pewności co do tego, jak zostały one przygotowane, oraz ile bakterii w nich się znajduje. Bakterie bowiem są w jogurtach naturalnych najważniejsze i to one tak dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Jogurt naturalny przygotowujemy tylko z dwóch składników: mleka i bakterii jogurtowych. Takie gotowe bakterie możemy kupić w wielu sklepach internetowych, ale i stacjonarnych. Ale jak zrobić jogurt, by był on idealny? Mleko przede wszystkim podgrzewamy, szczególnie jeśli jest ono niepasteryzowane i nadal posiada swoją własną florę. Po podgrzaniu mleka, do około 45 stopni, dodajemy nasz gotowy starter z bakteriami. Po wymieszaniu wszystkiego dokładnie, przelewamy nasz gotowy produkt do słoiczków. Musimy je przechowywać od 6 do 10 godzin w ciepłej temperaturze. Najlepiej około 40 stopni. Wówczas następuje proces zwany inkubacją. Po upływie tych kilku godzin, mamy gotowy domowy jogurt. Ja widać, nie ma żadnej filozofii w przygotowaniu tego w domu. Zapewne wiele osób nie wie, że jest to aż tak proste i dlatego nie podejmuje się tego zadania. Jednak tak jak każdy produkt, najlepszy jest domowy, bo ze sprawdzonych składników.
Przygotowanie jogurtu w domu jest sprawą niezwykle prostą. Czas oczekiwania jedynie może nam się dłużyć, ale zdecydowanie warto troszkę poczekać. Wówczas naprawdę dostarczymy sobie solidnej dawki dobrego jogurtu.