Pakowarka próżniowa – funkcjonalność w dobrej cenie

Dzięki pakowaniu próżniowemu możemy skuteczne przedłużyć przydatność do spożycia produktów spożywczych lub gotowych potraw. Rozwój technologii pozwolił na korzystanie z pakowarek próżniowych w naszych domach, ponieważ są one wielkości drukarek do komputerów, a obsługa jest równie prosta.

Ceny pakowarek próżniowych na każdą kieszeń

pakowarka próżniowa cenyOgólnie „pakowaczki” można podzielić na: listwowe (małe, używane w domach lub sklepach, rzadziej w gastronomii), jednokomorowe (większe, używane w gastronomii) oraz dwukomorowe (największe, do pakowania produktów na liniach produkcyjnych). Zasada działania dla wszystkich jest podobna – pakowarka próżniowa odsysa powietrze z worka (folii), w którym znajduje się produkt, tworząc próżnię. Zadaniem tych urządzeń jest przedłużenie trwałości produktu – od dwóch do pięciu razy, zachowując swój wygląd, zapach i smak. Trzeba jednak pamiętać, że zależy to głównie od zastosowanej folii, rodzaju produktu i świeżości pakowanego produktu. Tak więc do tych potrzeb idealnie się sprawdza pakowarka próżniowa ceny nowych urządzeń są zróżnicowane w zależności od ich gabarytów: listwowe ok. 220-5.000 zł (te od ok. 1.000 zł są to większe do stosowania w sklepach lub w gastronomii), jednokomorowe ok. 3.000-20.000 zł, natomiast dwukomorowe od ok. 20.000 zł wzwyż. W przypadku pakowarek komorowych (jedno i dwu) należy doliczyć jeszcze koszty eksploatacji – wymiana oleju w pompie próżniowej oraz materiały grzejne, czyli w sumie ok. 50–100 zł co ok. 2000 godzin pracy. Do wszystkich pakowarek doliczyć należy koszt worków – za 100 szt. ok. 25-200 zł w zależności od wielkości.

Tak więc wniosek nasuwa się oczywisty – przeciętne polskie gospodarstwo  stać na pakowarkę próżniową listwową. Niejedna Pani domu będzie zadowolona z właściwości tego urządzenia. Początkujący właściciel baru, czy restauracji również może sobie pozwolić na takie urządzenie.