Smaczna czekolada ręcznie robiona

Nie od dziś wiadomo, że czekolada wpływa pozytywnie na nasz nastrój i choć chwilowo dodaje energii. Po jej spożyciu podnosi się poziom endorfin w mózgu, co odpowiada za lepszy humor. Jednak jest ona kaloryczna, zatem trzeba ją spożywać z umiarem.
Jakie czekolady są najlepsze?
Rynek słodyczy jest wart wiele miliardów złotych, ponieważ prawie każdy z nas sięga po nie przynajmniej kilka razy w tygodniu w różnej formie. Może to być baton, wafelek, cukierek, ciastko czy po prostu czekolada. Jednak dostępne na rynku czekolady nie są takie same, ponieważ niektóre są tylko wyrobem czekoladopodobnym lub zawierają mnóstwo dodatków w postaci oleju palmowego, mleka w proszku, glukozy czy aromatów. Najgorsza pod względem składników jest biała czekolada, gdyż w niej nie ma kakao. Najlepsza na pewno będzie czekolada ręcznie robiona, ponieważ zawiera wyłącznie zdrowe i sprawdzone składniki. Nie znajdziemy w niej ulepszaczy i zapychaczy, ponieważ zawiera tylko to, co niezbędne do produkcji. Choć kształtem ręcznie robiona czekolada wygląda tak samo, to jednak jej dodatki nie znajdują się tak jak popularnych czekoladach w środku, a na zewnątrz. Mogą one być nieograniczone pod względem smaku, ale też rodzaju. W sprzedaży znajdziemy czekolady z orzechami, bakaliami, suszonymi owocami goji czy z chipsami bananowymi. Taka czekolada jest idealnym pomysłem na prezent, gdyż nie dość że oryginalnie wygląda, to jeszcze nieziemsko smakuje. Przeważnie kupimy ją w specjalnych sklepach ze słodyczami ręcznie robionymi.
Co prawda cena takiej czekolady będzie odbiegać od tej ze sklepu spożywczego, to jednak warto w nią zainwestować, gdyż jest produktem najwyższej jakości. Czekoladę ręcznie zrobioną można jeść bez wyrzutów sumienia, bo ma dużą zawartość kakao.